U ostalom, postoje mali trikovi i postupci koji mogu pomoći da smanjite kalorije a vaše omiljene namirnice učiniti zdravijima, tako da promena u ukusu ili načinu pripreme bude skoro pa neprimetna.
Ako želite da smanjite dnevni unos kalorija, najednostavniji način je da obratite pažnju na količinu masnoće koju koristite za pečenje. Često koristimo više ulja ili masti nego što je potrebno za pripremu hrane. Ulje je najpraktičnije za upotrebu, ali ne direktno iz flaše, već kao sprej tako da podloga za pečenje u plehu bude ravnomerno nauljena. Garantujem da hrana neće biti masna.
Čak i slatkiši mogu biti deo uravnotežene ishrane, samo uzmite u obzir šta jedete i koliko jedete. Ukoliko desert sami spremate, slobodno zamenite polovinu belog brašna ovsenim ili integralnim brašnom. Ako vam količina šećera u receptu deluje prevelika, nemojte se plašiti da je prepolovite - rezultat će biti dovoljno sladak, a možda i ukusniji, jer neće preovladati šećer već arome ili voće, čak i aroma čokolade. A ako želite da dodatno umanjite količinu kalorija u domaćem desertu, možete šećer zameniti nekim od mnogih zaslađivača koji ne sadrže kalorije.
Mnogi ljudi stavljaju velike količine priloga na tanjir, strahujući da će u protivnom nedovljno jesti ili ostati gladni, što nije slučaj. Idealno, jedan tanjir za ručak čini polovina sa povrćem, četvrtina sa izvorom proteina (meso, jaja, mahunarke ili mlečni proizvodi) i četvrtina sa izvorima ugljenih hidrata (npr. krompir, hleb, pasta, riža, palenta ili neki proizvod od žitarica). Povrće je izvor vitamina, minerala i između ostalog vlakana. Vlakna doprinose boljem efektu varenja, usporavaju absorpciju ugljenih hidrata i čine da osećaj sitosti duže traje.
Veći deo vremena smo zavedeni brzom hranom i prostim obrocima bogatim ugljenim hidratima jer moramo nam treba brzo rešenje koje ne zahteva previše razmišljanja. Zbog toga, ukoliko ste spremni i planirate šta ćete jesti, postoji manja verovatnoća da ćete se prepustiti uživanju u hrani zbog koje ćete odmah osetiti kajanje. Naravno, nije potrebno da pravimo meni sa tri vrste jela za celu nedelju. Dovoljno je da razmislimo dva ili tri dana u napred i zapišemo kada ćemo doručkovati ili večerati, možda čak i pripremiti jela unapred, zapakovati i staviti u frižider.