Bez obzira na vrstu paste koju ste kupili, vreme kuvanja je verovatno napisano na samom pakovanju. Ipak, najbolje je osloniti se na sopstveni instinkt. Uz savete date u nastavku, možete računati da će vaša pasta uvek biti savršena.
Kako do savršene paste?
Pasta se relativno lako priprema, a kada obratite pažnju na pojedine detalje, nešto uobičajeno možete učiniti potpuno nesvakidašnjim.
1. Prvo treba da odaberete vrstu testenine u skladu sa željenim sosom. Na primer, ako ćete koristiti fini sos na bazi pavlake špagete su idealan izbor, a ako ćete pastu zapeći sa mesom ili povrćem, onda treba da odaberete pene;
2. Za pripremu paste odaberite dovoljno veliku šerpu i u nju sipajte vodu - ovo vam garantuje da će svi delovi paste biti jednako kuvani;
3. Možete posoliti vodu pre ili nakon što proključa - mišljenja su u ovom pogledu podeljena, ali vi isprobajte obe opcije kako biste proverili da li to pravi ikakvu razliku;
4. Važno je da voda proključa pre nego što ubacite pastu!
5. Nemojte izlaziti iz kuhinje dok se pasta kuva, jer je važno da je povremeno promešate;
6. Proverite tvrdoću testenine otprilike dva minuta pre preporučenog vremena kuvanja. Ako je meka spolja, a tvrđa iznutra, to znači da je al dente i da je gotova!
7. Sačuvajte šolju vode u kojoj se pasta kuvala - to će sosu dati naročitu teksturu bez potrebe za dodavanjem brašna ili ostalih namirnica koje bi poslužile kao zgušnjivači;
8. Stavite sos preko paste.
Uživajte u obroku!