1. Jaja su savršen izvor proteina
Jaja su najbolji izvor proteina. Proteini iz jaja se mogu apsorbovati u organizmu.
2. Kako proveriti da li je jaje dobro?
Da biste proverili koliko je jaje sveže, sve što je potrebno jeste da ga potopite u šolju vode. Ako potone, to znači da je žumance teško, a to znači da je jaje dobro. Ako ostane da pluta, to znači da je žumance lako, odnosno da treba da ga bacite.
3. Barena jaja
Da biste saznali da li je jaje obareno, sve što treba da uradite jeste da ga zavrtite. Ako se ne vrti, znači da je potrebno da se još kuva.
4. Boja jajeta
Boja jajeta (bela ili braon) ne ukazuje na kvalitet ili svežinu. Jedino od čega boja ljuske zavisi jeste vrsta kokoške koja ga je snela.
5. Koliko jaja jedemo?
Oko 1.2 biliona jaja se proizvede na godišnjem nivou. Verovali ili ne, prosečna osoba pojede oko 173 jaja godišnje. Skoro 40% jaja proizvedenih širom sveta konzumira se u Kini.
6. Veličina jajeta
Čest se pitamo zašto su neka jaja veća od drugih. To zavisi od starosti kokoške. Što je kokoška starija, verovatnije je da će jaje koje snese biti veće.
7. Izgled
Jaja možete jesti kad god, ali se preporučuje da ne budu starija od 10 nedelja.
8. Da li možemo jesti jaja sa napuklom ljuskom?
Nije preporučljivo jesti jaja čija je ljuska iole napukla. Mikroorganizmi su dovoljno mali da se provuku kroz naprslinu, a mogu da naprave veliku štetu ljudskom organizmu.
9. Da li se jaja peru?
Pranje jaja se ne preporučuje, jer se na taj način može oštetiti ljuska i otvoriti put mikroorganizmima. Ako ih, pak, perete - sačekajte makar sat vremena pre nego što ćete ih spremati.
10. Boja žumanceta
Nutritivna vrednost se ne meri bojom žumanceta. Boja žumanceta zavisi od ishrane kokoši.
Sada, kada ste sve ovo pročitali, šta vas je najviše iznenadilo?