Kako da znamo koji je dobar?
Prva naznaka svežine i zrelosti avokada jeste ljuštenje kore. Zelen avokado je tvrd, dok je zreo avokado tamnije boje, ponekad čak i tamnoljubičast ili crn. Dobro je proveriti i da nema nekih mehaničkih oštećenja. U svakom slučaju, boja avokada neretko vara, tako da je najbolje svaki uzeti u ruke i lagano pritisnuti. Ako je tvrd, to znači da je zelen. Ali to ne treba da vas spreči da ga kupite, jer možete kupiti zelen avokado i ostaviti ga nekoliko dana da sazri. Zbog navedenog, važno je da avokado kupite 4-5 dana unapred.
Kako da avokado brže sazri?
Postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati zrenje avokada:
stavite ga u tamnu papirnu kesu sa bananom, jabukom ili paradajzom i ostavite na sobnoj temperaturi;
umotajte avokado u novine i ostavite na sobnoj temperaturi;
umotajte avokado u aluminijumsku foliju i ostavite par dana, dok ne promeni boju i konzistenciju;
stavite avokado u kesu sa belim brašnom, vežite kesu i za tri dana ćete uživati u ukusnom avokadu.
Kako se jede zreo avokado?
Ako je avokado skoro pa mekan, a kora mu je tamnozelena, to znači da se može jesti još jedan do dva dana. Ako volite da ga jedete u salati, naša preporuka je da ga iskoristite na taj način.
Kako da se uspori zrenje avokada?
Može se desiti da je avokado zreo i spreman za jelo, a da je vama potreban tek za par dana. U tom slučaju je najbolje da ga čuvate u frižideru. Na taj način ćete blago usporiti proces zrenja.
Isto tako, ako vam preostane polovina avokada, najbolje je da preko nje iscedite malo limuna (sprečava oksidaciju), umotate u prijanjajuću foliju i odložite u frižider.