Kako se pripremaju špargle?
1. Na pari
Uz ovaj način pripreme, dobićete ukusne, niskokalorične špargle bez masnoća.
2. Barenje
Špargle se na ovaj način veoma lako spremaju. Ako ih nećete služiti momentalno, stavite ih u činiju sa ledom kako bi zadržale zelenu boju. U pojedinim receptima se savetuje da se špargla najpre delimično skuva, zatim da se stavi u činiju sa ledom, i da se tek onda skuva do kraja. Važno je da za kuvanje koristite dovoljno veliku šerpu, i da voda bude nekoliko centimetara iznad špargli. Stavite poklopac i ostavite da vri.
3. Pečenje
Šparglu stavite na pleh i pecite na visokoj temperaturi. Kada se sprema u rerni, špargla se karamelizuje i dobija puniji ukus. Vodite računa, jer vrhovi mogu da izgore.
4. Sotiranje
Šparglu stavite u tiganj sa uljem ili puterom, dodajte malo belog luka i dobićete izuzetan prilog svakom jelu.
5. Grilovanje
Da, špargla se može i grilovati, ali vam je za to potreban poseban pribor. Ovako se dobija naročita aroma. Možete je staviti i na gril.
Koji god način pripreme da odaberete, zapamtite da šparglu treba skloniti sa vatre tik pre nego što bude gotova, jer će nastaviti termičku obradu i pošto završite kuvanje.
Pre spremanja špargle, morate je pripremiti. Evo nekoliko saveta:
- Važno je da se pre kuvanja uklone tvrdi donji delovi drški. Možete to učiniti nožem, a možete je i prelomiti rukama.
- Ako su špargle deblje, možete ih oljuštiti ljuštilicom. Neki kuvari čak skidaju i listove. Mi smatramo da listove možete ostaviti ako su manji.