Postoji nekoliko različitih vrsta plavog patlidžana, i upravo zbog raznolikih boja se isprva koristio kao baštenski ukras. Mi plavi patlidžan znamo kao sjajno tamnoljubičasto povrće dužine krastavca. Plavi patlidžan obiluje nutrijentima, vitaminima i mineralima. Između ostalih, sadrži vitamine C i B6, magnezijum, fosfor, vlakna i kalijum. Zbog svega toga, plavi patlidžan pomaže varenje i rad metabolizma, a koristi se i u borbi protiv anemije.
Saveti za kuvanje plavog patlidžana
Pored zdravstvenih blagodeti, plavi patlidžan jelima daje izvanredan ukus i teksturu. Upravo zbog svoje teksture, u pojedinim jelima, čak, može da zameni meso.
Kada biramo savršeni plavi patlidžan, bolje je birati one koji su manje veličine, jer su i manje gorki. Ipak, ako je plavi patlidžan gorak ili prosto ne želite da potpuno neutrališete gorčinu, isecite ga i pospite so preko tako isečenih komada. Posle nekog vremena, ocedite tečnost i sperite so.
Plavi patlidžan se izvanredno slaže sa sosom od paradajza, tako da ovo povrće možete koristiti u sosovima za paste, u lazanjama ili musakama. Plavi patlidžan možete i grilovati, posut solju i biberom ili začinjen vašim omiljenim začinima. Možete ga jesti kao prilog ili u sendvičima, uz mocarelu i pesto sos.
Isto tako, ako želite prilog iz rerne, komadiće plavog patlidžana stavite u pleh i dodajte malo pesto sosa odozgo. U istom plehu pripremite i pileće grudi ili ribu - dobićete izuzetno ukusno jelo, a bonus je što ćete imati manje sudova za pranje!
Iako postoji mnogo recepata za pripremu plavog patlidžana, složićemo se da je ratatuj jedno od najpopularnijih jela. Reč je o francuskom jelu koje se pravi od kolutova paradajza, plavog patlidžana i više vrsta bundeve prelivenih sosom od paradajza.