Ragu je sos koji je u 18. veku prvi napravio Italijan Alberto Alvisi. Tokom vremena, ovom sosu su dodavani različiti sastojci, tako da sada imamo mnoštvo varijanti. Iako se najčešće služi uz pastu, ovaj sos je savršen za lazanje, a neki ljudi ga koriste i za pripremu čilija i musake.
Jedna od najpoznatijih varijanti ragua je sos koji je svima dobro poznat: bolonjeze sos. Uz dobru pastu o nekoliko sastojaka po želji, špagete bolonjeze postaju nešto sasvim drugačije.
Izdinstati luk, šargarepu, celer, beli luk i ruzmarin na kašici maslinovog ulja. Dodati meso, i tek kada je meso gotovo dodati ostale sastojke. Vreme kuvanja je, okvirno, 1 sat i 15 minuta, i recept zahteva povremeno mešanje. Kada dobijete gusti sos, možete uživati u savršenoj porciji špageta!
Ako želite da dodate malo magije u svoj bolonjeze, tokom kuvanja sosa stavite kašiku instant kafe ili dodajte malo slanine dok dinstate povrće.