Zašto je šargarepa dobra za nas
Šargarepa je najpoznatija po visokom sadržaju vitamina A , koji pomaže dobar vid. Pored toga, šargarepe su izvrstan izvor antioksidanasa, vlakana i beta-karotena, koji je zaslužan i za boju šargarepe. Sadrži i gvožđe, vitamin C i kalijum. Zbog svih ovih nutrijenata, šargarepe pozitivno utiču na varenje i imunitet. Šta više, odlične su za cirkulaciju i opšte stanje kardio-vaskularnog sistema. Šargarepe sadrže i materije koje štite zube od bakterija i pomažu u rešavanju problema sa desnima i zubima.
Priprema
Šargarepe su ukusne i redovan su sastojak mnogih jela, jer se mogu spremati u rerni, u salatama, sokovima, pa čak i dezertima, za šta je doličan primer torta od šargarepe. Šargarepe su i neizostavan sastojak supa i paprikaša.
Sirove šargarepe
Kada želite sok od voća i povrća, šargarepe možete kombinovati skoro sa bilo kojim drugim sastojcima, a svakako je jedna od najukusnijih kombinacija šargarepe i jabuke! Ako želite da salata sadrži više hranljivih sastojaka i ima bolju teksturu, samo ubacite par tanko isečenih (žilijen) ili izrendanih šargarepa.
Pečene šargarepe
Uz dobro odabrane ostale sastojke, šargarepa sečena u rerni je izvanredan prilog. Potrebno je da očistite šargarepe, stavite ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje, poprskate maslinovim uljem, medom, solju i biberom. Posle 40 minuta pečenja na 175°C, možete uživati u veoma ukusnom jelu! Poslužite ga uz pečenu piletinu ili toplu salatu.
Šargarepe u dezertima
Ako volite ukus šargarepe i jednostavne recepte, možete dodati rendanu šargarepu u mafine koje imaće pravite, uz malo orašastih plodova i suvog grožđa.