Potražite ravne, svetlozelene stabljike sa čvrstim vrhovima. Proverite da stabljike nisu tvrde i drvenaste.
Avokado je zreo za upotrebu kada je kora tamna i blago se ulubi kada lagano pritisnete prstom.
Birajte cveklu koja je čvrsta, pričvršćena za crvene stabljike i sveže zelene vrhove. Mekana cvekla bez stabljike je obično starija, pa je treba iskoristiti što pre.
Glavice treba da budu čvrsto spojene i tamnozelene - izbegavajte debele stabljike.
Potražite čvrste šargarepe sa relativno glatkom korom. Nemojte kupovati deblje šargarepe, jer su često žilave. Bolje je kupovati šargarepe u rinfuzu, jer upakovane zadržavaju vlagu i brže se kvare.
Krastavac treba da bude čvrst, tamnozelene boje, bez mrlja i oštećenja.
Celer treba da bude čvrst, svetlozelene boje, bez mrlja i oštećenja.
Plavi patlidžan treba da ima glatku koru, bez mekanih delova i mrlja.
Birajte čvrste glavice sa celim omotačima. Izbegavajte one koji imaju zelene izdanke i potamnele delove.
Birajte praziluk koji ima tamnozelene listove i bele stabljike. Ako listovi koji imaju žute i smeđe mrlje, praziluk je verovatno prezreo.
Birajte pečurke bez oštećenja. Ako je površina smežurana, pečurke nisu sveže.
Birajte čvrst krompir bez oštećenja.
Birajte čvrste glavice koje su u potpunosti pokrivene omotačem, koje nisu proklijale ili gnjecave.
Birajte crvene paprike koje su čvrste i glatke, bez mekanih delova i mrlja.
Birajte spanać jarko zelene boje bez žutih mrlja, čiji listovi se nisu uljigavili ili uveli.
Birajte batat koji nema pukotine ili mekane delove.
Birajte tikvice koje su čvrste i tamnozelene. Ako su meke i naborane, to znači da su bajate.