1. Odaberite sastojke za omlet - najbolje je ne koristiti više od 2-3 sastojka. Za klasičan omlet možete koristiti čedar, šunku, pečurke, paprike ili paradajz, luk, sveže začinsko bilje. Ako želite da napravite naročit omlet, odaberite brokoli, bri ili kukuruz i salsu.
2. Pažljivo odaberite tiganj - kada pravite omlet treba da koristite onaj sa nelepljivim dnom. Zagrejte tiganj do srednje-jake temperature, stavite kašičicu putera i ulijte jaja sa željenim dodacima. Za okretanje upotrebite silikonsku špatulu. Promrdajte tiganj levo-desno, kako biste oslobodili omlet i odlepili ivice.
3. Vodite računa o jajima koja ćete koristiti - uvek treba da budu na sobnoj temperaturi pre korišćenja.
4. Ako želite da vam omlet bude mek i vazdušast, dodajte mleko ili neutralnu pavlaku. Na svako jaje treba staviti po jednu kašiku mleka/pavlake.
5. Dobro umutite jaja - da bi omlet bio vazdušast, potrebno je da dobro umutite jaja. Poželjno je da za to koristite viljušku ili žicu, a ne mikser. Ako vam se pravi sufle-omlet, najpre umutite belanca, pa onda dodajte žumanca.
6. Ne dozvolite da zagori - ovo jelo je nežno i ne sme da se prepeče, naročito ako ciljate da dobijete vazdušastu strukturu. Prvo uključite ringlu na jaku temperaturu, a zatim smanjite na slabiju.
7. Najpre pripremite sve sastojke - omlet se veoma brzo pravi, tako da je poželjno da prvo obavite pripremu i sečenje ostalih sastojaka i tek onda stavite jaja u tiganj.
8. Omlet se sprema u tiganju koji je poklopljen. Ovaj način pripreme vam garantuje ukusan i vazdušast omlet.
9.Ako se odlučite za omlet sa zelenišem (peršun, mladi luk, bosiljak i sl.), isti stavite tek pošto ste sklonili omlet sa vatre, tokom serviranja.
Mmmm…pošla nam je voda na usta!