Tikvica može biti zelene, svetlozelene i žute boje, a jede se sirova ili termički obrađena. Obično se bere kada dostigne veličinu od 20 cm - kada bi se ostavila da dodatno raste, bila bi zrela, ali ne i jestiva. Ono što karakteriše ovo povrće jeste činjenica da može da zameni drugu hranu koja je bogata ugljenim hidratima i mastima.
Blagodeti tikvica
Kako se tikvica koristi?
Pečene tikvice
Isecite tikvicu na parčiće, kao kada sečete krompir za pravljenje pomfrita. U činiji pomešajte belance, malo mleka, šaku rendanog parmezana i šaku prezli. Dodajte omiljene začine, i uvaljajte tikvicu u ovu smesu. Pecite u rerni 25-30 minuta, i dobićete preukusno jelo bogato vitaminima, koje će deca obožavati!
Nudle od tikvica (takozvane "zudle")
Ako želite da smanjite udeo ugljenih hidrata u svom jelovniku, pokušajte da od tikvice napravite "pastu". Isecite veoma tanke trake, nalik na oblik špageta. Sotirajte na malo maslinovog ulja i belog luka 5-7 minuta, dok ne budu al dente. Poslužite sa svojim omiljenim sosom.
Salata od sirovih tikvica
U činiji pomešajte tanke kolutove tikivce, listove sveže nane, mirođiju, mladi luk i feta sir. Dodajte malo limunovog soka, soli i bibera. Ovo je jednostavna salata izuzetnog ukusa!