Proces smrzavanja omogućava da skladištite voće i povrće i koristite ih kada vam treba, u pravoj meri. Zato možete uživati u ukusnom voću i povrću čak i van sezone.
Prednosti smrzavanja
- Brojno voće i povrće ostaje svežije ako je zamrznuto. Na primer: špargla, brokoli, grašak, sve vrste bobica, paprika i hrana sa tamo zelenim lišćem
- Možete koristiti povrće i voće iz sopstvene bašte
- Proces pripremae ne zahteve veliki napor. Ne morate ni da razmišljate o kiselosti povrća (kao u procesu konzerviranja) ili o dodatnim sastojcima
- Možete da napravite sopstveni miks povrća spreman za supu ili gulaš
Kako zamrznuti povrće
Voće i povrće može da stoji u zamrzivaču od 8 do 12 meseci ako se pravilno pripremi i skladišti. Evo kako da uradite to:
1. Većinu povrća treba opariti pre stavljanja u zamrzivač
- kada pripremate povrće za parenje, morate to uraditi ovako: operite dobro od svih nečistoća i isecite ga na jednake delove da bi se ravnomerno kuvalo
- stavite ga u ključalu vodu 1-3 minuta (u zavisnosti od povrća)
- brzo ga prebacite u činiju sa hladnom vodom (oko 15C) da zaustavite proces kuvanja, zaustavite aktivnost enzima i očuvate boju
2. Dodajte voće ili povrće u posudu u koju ste stavili kolačarski papir. Ostavite mesta između i stavite ih u zamrzivač dok se ne stegnu. Sa ovom metodom, voće i povrće se neće mešati a sačuvaćete i prostor u zamrzivaču.
Zatim ih stavite u plastične kese koje ćete obeležiti imenom voća i povrća, kao i datumom smrzavanja.
Osnovna pravila kada želite da smrznete voće i povrće
1. Voće i povrće mora biti sveže. Meko, različite boje i delove sa flekama treba odstraniti
2. Nakon što stavite voće i povrće u kese, trebalo bi istisnete što više vazduha iz kese
3. Ako zamrzavate tečnosti, morate ostaviti dovoljno prostora za tečnost da se proširi
4. Ako želite da zamrznete veću količinu voća i povrća, preporučljivo je da koristite odvojeni zamrzivač, a ne onaj u frižideru
5. Ne smrzavajte voće i povrće koje nije sveže
6. Pripremite hranu za smrzavanje kao da je spremate za čuvanje (oljuštite ako je potrebno, podelite u porcije)
7. Nije preporučljivo stavljati nikakvu tečnost kada pakujete voće i povrće
8. Vakuum kese, čak iako su malo skuplje od običnih, su dosta efikasnije i smrznuta hrana traje duže
9. Možete zamrznuti cele paprike kako bi duže uživali u punjenim paprikama
10. Voćni sokovi ili sosevi mogu biti smrznuti u teglama ili drugim staklenim posudama
11. Pečene paprike mogu biti zamrznute tokom zime
Napravili smo naše zdrave zalihe za zimu. Šta čekate?