Meso
Dodajte so i biber prema ukusu, ali ne zaboravite na još po koji detalj koji će meso pretvoriti u kulinarski specijalitet. Isprobajte peršun, majčinu dušicu, ruzmarin i lovor. Ovo su začini jakog ukusa, koji su pogodni za većinu recepata, od gulaša, jela sa roštilja, paste sa mesom, preko supa i čorbi, pa sve do marinada i dimljenog mesa.
Ako nemate svež peršun ili ruzmarin, slobodno koristite sušene. Aroma nije podjednako intenzivna, ali su sušeni začini sasvim dobra zamena, samo stavite više nego što biste stavili svežeg začina. Isto tako, beli luk, origano, aleva paprika i nana su izuzetne opcije za začinjavanje piletine. Senf, žalfija i mirođija se odlično slažu sa svinjetinom, dok su za govedinu i jagnjetinu idealni ljutkasti začini poput čili paprike (sušena ljuta paprika) i đumbira.
Korijander je začin koji je veoma popularan, jer se može koristiti na mnogo načina. Podseća na peršun, te se može koristiti u kuvanim jelima, supama i salatama. Za začinjavanje mesa možete koristiti gotove mešavine savršeno uravnoteženih začina, kao što je Maggi Ideea Zilei Chicken tender sa belim lukom, zelenišem ili začinjen.
Pasta
Paste su idealan poligon za otkrivanje sopstvene kreativnosti kada su začini u pitanju. Počnite dodavanjem crnog ili belog luka, peršuna, origana i ruzmarina. Dalje možete razvijati ukus sosa sušenom ljutom paprikom, medom ili bosiljkom. Kada pravite sos na bazi paradajza, možete koristiti i sušeno i sveže začinsko bilje. Kada pravite bele sosove, sušeni začini su bolja opcija, jer neće toliko uticati na boju sosa. Ako nemate ove začine kod kuće, najbolje je da koristite osnovni sos koji sadrži sve sastojke koji su vam potrebni. U Maggi Ideea Zilei paleti imate gotove mešavine za špagete bolonjeze, špagete milaneze, špagete karbonara ili pene arabijata.
Riba
Bilo da začinjavate samu ribu ili sos, najbolji izbor su jednostavni začini koje verovatno već imate u svom domu. Limun i kiseli sosovi će ribi dati poseban ukus. U ovakve sosove možete staviti mirođiju, đumbir, majčina dušica (timijan) ili lovor. Ako ste se odlučili za grilovanu ribu, sušeno začinsko bilje će joj dati lep ukus koji se odlično slaže sa ukusom roštilja. Kako bi se postigla prava mera, najbolje je da se odabere osnovni začin, pored soli i bibera. Timijan i mirođija imaju jak ukus i u svežem i u sušenom obliku.
Kada pečete ribu, spremate paprikaš ili sos, možete dodati beli luk, ljutu papriku ili kumin. U zavisnosti od količine koju ćete upotrebiti, začini jelima mogu dati prilično intenzivnu aromu, pa se zato savetuje da količinu začina prilagodite sopstvenom ukusu.
Salate i jela bez mesa
Kada je reč o jelima bez mesa, kombinacija začina vam može obezbediti nesvakidašnji obrok. Kada spremate jela sa mesom, poželjno je odabrati jedan glavni začin, dok u jelima bez mesa možete koristiti razne kombinacije. Beli luk je odličan izbor kada se odlučite da spremate krompir, pečurke, kupus ili paprike. Možete ga koristiti u kombinaciji sa majčinom dušicom, paprikom, ruzmarinom i đumbirom. Probajte da u salate, kanapee ili sosove na bazi paradajza dodate zeleno bilje, kao što su ruzmarin, bosiljak ili peršun. S obzirom na to sa se svi ovi začini mogu naći i u sušenim varijantama, u njima možete uživati tokom cele godine.
Ne zaboravite i da đumbir u prahu daje karakterističan ukus kuvanim jelima, te ga možete staviti pre kuvanja. Na kraju, da biste upotpunili i izgled jela, možete dodati svež bosiljak, peršun ili mirođiju.
Zašto treba koristiti začine?
Da li ste znali da su začini bogati vitaminima? Peršun i korijander su poznati po sadržaju vitamina C i A , majčina dušica i ruzmarin pomažu varenje, dok beli luk na prirodan način podiže imuni sistem. Možete ih koristiti i u jelima, ali i samo kao dekoraciju. Uz nekoliko začina koje imate u svojoj kuhinji, od svakog jela možete lako napraviti pravi gozbu.
Koje začine vi uvek imate u svojoj kuhinji?